Informacje
Najczęściej wyszukiwane:
skrzynie na piasek, zestaw sorbentowy - absorbcyjny, czyściwo bawełniane, DAMOLIN Sorbent mineralny, IKANOL Plus, Ikatex, pasta bhp do rąk, pojemniki na zużyte baterie, rolka sorpcyjna, sepiolit, skrzynia na piasek, sorbent cena, środki do dezynfekcji rąk, wyposażenie apteczki zakładowej, arkusze sorpcyjne, Pojemniki na odpady medyczne, sorbent do oleju,
NEWSLETTER
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Za pozostawienie adresu dostaniesz kupon rabatowy.
|
Zasady Dezynfekcji powierzchni w gabinecie
Dodano: - w kategorii: -
Dezynfekcja rąk
Higieniczne mycie rąk
Zastosowanie środka przeznaczonego do higienicznego mycia rąk ma na celu uzyskanie statystycznie większej redukcji liczby drobnoustrojów przejściowych niż przy myciu rąk przez 1 minutę zwykłym mydłem w płynie.
Higieniczna dezynfekcja rąk
Wykonywana jest przeznaczonymi do tego celu preparatami, najczęściej alkoholowymi. Higieniczną dezynfekcję rąk wykonuje się po umyciu i dokładnym wysuszeniu rąk.
Dowiedz się więcej o naszych środkach do dezynfekcji rąk
Dezynfekcja powierzchni
Powierzchnie są rezerwuarem drobnoustrojów, które mogą stanowić zagrożenie i zostać przeniesione na inne powierzchnie, sprzęty lub osoby. Przenoszenie drobnoustrojów następuje zazwyczaj za pośrednictwem rąk. Ryzyko zakażenia jest zmniejszane przez używanie rękawiczek, natomiast czyszczenie i dezynfekcja powierzchni ogranicza rozprzestrzenianie drobnoustrojów występujących na powierzchniach.
Ogólne zasady:
- sprzęt i powierzchnie minimalnego ryzyka stanowiące małe zagrożenie przeniesienia zakażenia np. ściany, podłogi, meble nie muszą być rutynowo dezynfekowane, a jedynie poddawane czyszczeniu i myciu,
- powierzchnie wyposażenia aparatury mogą być zanieczyszczone pewną liczbą drobnoustrojów chorobotwórczych i w związku z tym powinny być często myte i dezynfekowane, zgodnie z przyjętymi w zakładzie procedurami np. z zastosowaniem środków dezynfekujących o zakresie działania dostosowanym do zagrożenia.
Zasady dezynfekcji powierzchni:
- do dezynfekcji powierzchni o różnym stopniu zagrożenia należy stosować oddzielne pojemniki ze środkiem dezynfekcyjnym i zmywaki przeznaczone do określonego celu (np. różniące się kolorem),
- w obecności klientów i personelu dezynfekować tylko małe powierzchnie (do 2m),
- przy zastosowaniu preparatów zawierających glioksal, sklasyfikowanych i oznakowanych jako uczulające, szkodliwe, drażniące w następstwie narażenia drogą oddechową, zawierających aldehyd glutarowy - stężenie w roztworach użytkowych nie powinno przekraczać 0,2%,
- stosowanie spryskiwaczy do aplikacji preparatu dezynfekcyjnego powinno być ograniczone do małych i trudno dostępnych powierzchni.
W celu zapewnienia właściwego efektu dezynfekcji powierzchni należy:
- posługiwać się profesjonalnym sprzętem do mycia i dezynfekcji,
- stosować odpowiednie preparaty myjące i dezynfekcyjne (do określonego zastosowania) i w prawidłowych stężeniach,
- opracować szczegółowe instrukcje mycia i dezynfekcji powierzchni w pomieszczeniach,
- przygotowywać roztwór myjący czy myjąco-dezynfekujący bezpośrednio przed użyciem,
- nie zanieczyszczać roztworu - często wymieniać, zawsze, gdy zmieni barwę, używać świeżych zmywaków i sprzętu, gdy zmieniany jest roztwór myjący/dezynfekujący,
- cały sprzęt: mopy, zmywaki po użyciu czyścić, wysuszyć lub używać jednorazowych,
- nie należy używać rutynowo środków o pełnym zakresie działania i sporobójczych,
- nie należy stosować preparatów czyszczących z dodatkiem substancji bakteriostatycznej, ponieważ sprzyja to selekcjonowaniu szczepów opornych.
Dowiedz się więcej o naszych środkach do dezynfekcji powierzchni
Dezynfekcja narzędzi i sprzętu po użyciu
Przy doborze metody oraz preparatu do dezynfekcji narzędzi, sprzętu i powierzchni należy uwzględnić:
- ryzyko zakażenia i poziom czystości mikrobiologicznej niezbędny dla dezynfekowanego przedmiotu,
- zdolność do eliminowania drobnoustrojów stanowiących zagrożenie (zakres działania),
- obecność zanieczyszczeń organicznych i nieorganicznych i ich wpływ na czynnik dezynfekcyjny,
- szkodliwość dla ludzi (klienta, personelu),
- wpływ na dezynfekowane przedmioty, powierzchnie gdy jest stosowany zgodnie z przeznaczeniem oraz z zalecanym sposobem użycia,
- względy organizacyjne tj.: łatwość przygotowania roztworu, stabilność w koncentracie i roztworze.
Ogólne zasady dezynfekcji narzędzi:
- preparaty przeznaczone do dezynfekcji narzędzi, powinny wykazywać działanie bakteriobójcze, prątkobójcze, grzybobójcze, wirusobójcze oraz sporobójcze,
- narzędzia przerywające ciągłość tkanek muszą być sterylne (wolne od form wegetatywnych i spor bakterii oraz wirusów),
- sprzętowi wielokrotnego użycia, stosowanemu przy zabiegach związanych z naruszeniem ciągłości tkanek, a także takiemu, który przypadkowo stwarza takie zagrożenie np. brzytwy, cążki należy zapewnić sterylizację.
Dowiedz się więcej o naszych środkach do dezynfekcji narzędzi
Zasady przechowywania preparatu dezynfekcyjnego celem zachowania jego aktywności
- w odpowiednich warunkach określonych przez producenta,
- w określonej temperaturze, chroniąc przed światłem dziennym,
- w oryginalnym opakowaniu,
- w miejscu niedostępnym dla osób postronnych/niepowołanych.
Bezpieczne stosowanie preparatów dezynfekcyjnych
- preparaty powinny być przechowywane w zamkniętych opakowaniach oryginalnych, w miejscach niedostępnych dla osób niepowołanych i w warunkach przechowywania określonych w karcie charakterystyki,
- roztwory użytkowe należy przygotowywać w wyznaczonym do tego celu pomieszczeniach lub miejscach o sprawnie działającej wentylacji, zgodnie z zaleceniami producenta, najlepiej bezpośrednio przed wykonaniem dezynfekcji,
- roztwory użytkowe powinny być wymieniane codziennie, dłuższe niż jeden dzień użytkowanie roztworów dopuszczalne jest tylko w przypadku, gdy można kontrolować w nich stężenie substancji aktywnych, dostarczonymi przez producenta wraz z preparatem wskaźnikami,
- w przypadku roztworów nietrwałych tj. uwalniających aktywny chlor, jod lub tlen przechowywanie powoduje zmniejszenie lub utratę aktywności w związku z tym należy je wymieniać po użyciu,
- do sporządzania roztworów w przypadku, gdy nie ma innych zaleceń producenta należy stosować wodę o temperaturze 20-30 stopni C,
- nie wolno łączyć różnych preparatów dezynfekcyjnych, ani dodawać preparatów myjących,
- należy sprawdzać dokładność dozowania, czyli objętość produktu płynnego lub masę produktu sypkiego, odmierzonego miarką,
- naczynia zawierające roztwory użytkowe powinny być oznakowane: nazwą preparatu, stężeniem, datą (godziną, gdy roztwór jest nietrwały) przygotowania, danymi identyfikacyjnymi osoby przygotowującej roztwór.
Środki ochrony osobistej
- jednorazowe rękawice i fartuch,
- okulary ochronne,
- chronić drogi oddechowe przy pracy z preparatami zawierającymi aldehydy lub substancje utleniające oraz w przypadku stosowania urządzeń do spryskiwania.
Dowiedz się więcej o naszych środkach ochrony osobistej
W przypadku dezynfekcji narzędzi i sprzętu zaleca się przeprowadzenie procesu w pojemnikach pod przykryciem, po dezynfekcji narzędzia należy wypłukać w wodzie o odpowiedniej jakości mikrobiologicznej, a cały proces prowadzić w pomieszczeniach ze sprawną wentylacją.
<<< Dowiedz się więcej o naszych środkach do dezynfekcji
|
Polecane produkty
Kliencie jesteś dla nas najważniejszy!
Za cenne uwagi (również krytyczne) na temat sklepu nagroda niespodzianka.
Oceń nas.
Cenniki do pobrania
|