Dezynfekcja rąk
Higieniczne mycie rąk
Zastosowanie środka przeznaczonego do higienicznego mycia rąk ma na celu uzyskanie statystycznie większej redukcji liczby drobnoustrojów przejściowych niż przy myciu rąk przez 1 minutę zwykłym mydłem w płynie.
Higieniczna dezynfekcja rąk
Wykonywana jest przeznaczonymi do tego celu preparatami, najczęściej alkoholowymi.
Higieniczną dezynfekcję rąk wykonuje się po umyciu i dokładnym wysuszeniu rąk.
Dowiedz się więcej o naszych środkach do dezynfekcji rąk
Dezynfekcja powierzchni
Powierzchnie są rezerwuarem drobnoustrojów, które mogą stanowić zagrożenie i zostać przeniesione na inne powierzchnie, sprzęty lub osoby. Przenoszenie drobnoustrojów następuje zazwyczaj za pośrednictwem rąk.
Ryzyko zakażenia jest zmniejszane przez używanie rękawiczek, natomiast czyszczenie i dezynfekcja powierzchni ogranicza rozprzestrzenianie drobnoustrojów występujących na powierzchniach.
Ogólne zasady:
- sprzęt i powierzchnie minimalnego ryzyka stanowiące małe zagrożenie przeniesienia zakażenia np. ściany, podłogi, meble nie muszą być rutynowo dezynfekowane, a jedynie poddawane czyszczeniu i myciu,
- powierzchnie wyposażenia aparatury mogą być zanieczyszczone pewną liczbą drobnoustrojów chorobotwórczych i w związku z tym powinny być często myte i dezynfekowane, zgodnie z przyjętymi w zakładzie procedurami np. z zastosowaniem środków dezynfekujących o zakresie działania dostosowanym do zagrożenia.
Zasady dezynfekcji powierzchni:
- do dezynfekcji powierzchni o różnym stopniu zagrożenia należy stosować oddzielne pojemniki ze środkiem dezynfekcyjnym i zmywaki przeznaczone do określonego celu (np. różniące się kolorem),
- w obecności klientów i personelu dezynfekować tylko małe powierzchnie (do 2m),
- przy zastosowaniu preparatów zawierających glioksal, sklasyfikowanych i oznakowanych jako uczulające, szkodliwe, drażniące w następstwie narażenia drogą oddechową, zawierających aldehyd glutarowy - stężenie w roztworach użytkowych nie powinno przekraczać 0,2%,
- stosowanie spryskiwaczy do aplikacji preparatu dezynfekcyjnego powinno być ograniczone do małych i trudno dostępnych powierzchni.
W celu zapewnienia właściwego efektu dezynfekcji powierzchni należy:
- posługiwać się profesjonalnym sprzętem do mycia i dezynfekcji,
- stosować odpowiednie preparaty myjące i dezynfekcyjne (do określonego zastosowania) i w prawidłowych stężeniach,
- opracować szczegółowe instrukcje mycia i dezynfekcji powierzchni w pomieszczeniach,
- przygotowywać roztwór myjący czy myjąco-dezynfekujący bezpośrednio przed użyciem,
- nie zanieczyszczać roztworu - często wymieniać, zawsze, gdy zmieni barwę, używać świeżych zmywaków i sprzętu, gdy zmieniany jest roztwór myjący/dezynfekujący,
- cały sprzęt: mopy, zmywaki po użyciu czyścić, wysuszyć lub używać jednorazowych,
- nie należy używać rutynowo środków o pełnym zakresie działania i sporobójczych,
- nie należy stosować preparatów czyszczących z dodatkiem substancji bakteriostatycznej, ponieważ sprzyja to selekcjonowaniu szczepów opornych.
Dowiedz się więcej o naszych środkach do dezynfekcji powierzchni
Dezynfekcja narzędzi i sprzętu po użyciu
Przy doborze metody oraz preparatu do dezynfekcji narzędzi, sprzętu i powierzchni należy uwzględnić:
- ryzyko zakażenia i poziom czystości mikrobiologicznej niezbędny dla dezynfekowanego przedmiotu,
- zdolność do eliminowania drobnoustrojów stanowiących zagrożenie (zakres działania),
- obecność zanieczyszczeń organicznych i nieorganicznych i ich wpływ na czynnik dezynfekcyjny,
- szkodliwość dla ludzi (klienta, personelu),
- wpływ na dezynfekowane przedmioty, powierzchnie gdy jest stosowany zgodnie z przeznaczeniem oraz z zalecanym sposobem użycia,
- względy organizacyjne tj.: łatwość przygotowania roztworu, stabilność w koncentracie i roztworze.
Ogólne zasady dezynfekcji narzędzi:
- preparaty przeznaczone do dezynfekcji narzędzi, powinny wykazywać działanie bakteriobójcze, prątkobójcze, grzybobójcze, wirusobójcze oraz sporobójcze,
- narzędzia przerywające ciągłość tkanek muszą być sterylne (wolne od form wegetatywnych i spor bakterii oraz wirusów),
- sprzętowi wielokrotnego użycia, stosowanemu przy zabiegach związanych z naruszeniem ciągłości tkanek, a także takiemu, który przypadkowo stwarza takie zagrożenie np. brzytwy, cążki należy zapewnić sterylizację.
Dowiedz się więcej o naszych środkach do dezynfekcji narzędzi
Zasady przechowywania preparatu dezynfekcyjnego celem zachowania jego aktywności
- w odpowiednich warunkach określonych przez producenta,
- w określonej temperaturze, chroniąc przed światłem dziennym,
- w oryginalnym opakowaniu,
- w miejscu niedostępnym dla osób postronnych/niepowołanych.
Bezpieczne stosowanie preparatów dezynfekcyjnych
- preparaty powinny być przechowywane w zamkniętych opakowaniach oryginalnych, w miejscach niedostępnych dla osób niepowołanych i w warunkach przechowywania określonych w karcie charakterystyki,
- roztwory użytkowe należy przygotowywać w wyznaczonym do tego celu pomieszczeniach lub miejscach o sprawnie działającej wentylacji, zgodnie z zaleceniami producenta, najlepiej bezpośrednio przed wykonaniem dezynfekcji,
- roztwory użytkowe powinny być wymieniane codziennie, dłuższe niż jeden dzień użytkowanie roztworów dopuszczalne jest tylko w przypadku, gdy można kontrolować w nich stężenie substancji aktywnych, dostarczonymi przez producenta wraz z preparatem wskaźnikami,
- w przypadku roztworów nietrwałych tj. uwalniających aktywny chlor, jod lub tlen przechowywanie powoduje zmniejszenie lub utratę aktywności w związku z tym należy je wymieniać po użyciu,
- do sporządzania roztworów w przypadku, gdy nie ma innych zaleceń producenta należy stosować wodę o temperaturze 20-30 stopni C,
- nie wolno łączyć różnych preparatów dezynfekcyjnych, ani dodawać preparatów myjących,
- należy sprawdzać dokładność dozowania, czyli objętość produktu płynnego lub masę produktu sypkiego, odmierzonego miarką,
- naczynia zawierające roztwory użytkowe powinny być oznakowane: nazwą preparatu, stężeniem, datą (godziną, gdy roztwór jest nietrwały) przygotowania, danymi identyfikacyjnymi osoby przygotowującej roztwór.
Środki ochrony osobistej
Środki ochrony osobistej (PPE - Personal Protective Equipment) to specjalne narzędzia, sprzęt, odzież lub akcesoria, które są noszone lub używane przez pracowników, służby medyczne i inne osoby w celu zapewnienia ochrony przed potencjalnymi zagrożeniami zdrowotnymi lub bezpieczeństwa.
- Jednorazowe rękawice i fartuch,
- Maseczki ochronne
- Okulary ochronne,
- Chronić drogi oddechowe przy pracy z preparatami zawierającymi aldehydy lub substancje utleniające oraz w przypadku stosowania urządzeń do spryskiwania.
Dowiedz się więcej o naszych środkach ochrony osobistej
W przypadku dezynfekcji narzędzi i sprzętu zaleca się przeprowadzenie procesu w pojemnikach pod przykryciem, po dezynfekcji narzędzia należy wypłukać w wodzie o odpowiedniej jakości mikrobiologicznej, a cały proces prowadzić w pomieszczeniach ze sprawną wentylacją.